Yaşam

Türkiye denilince akla hangi yemekler geliyor bakın! İşte o ünlü 10 lezzet

Her köşesi cennet olan Türkiye, dünyadaki sayılı ülkelerin ortasında yer almaktadır. Her yöresinde ayrı bir lezzeti olan Türkiye, insanı ve mutfağıyla göz dolduruyor.

Türk mutfağı dünyada birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Özellikle Anadolu’da yapılan yemekler damakta ayrı bir tat bırakıyor.

Asırlık bir geleneğe dayanan, güçlü bir tarihi ve kültürel birikimle yoğrulan Türk mutfağı, milyonlarca turistin daha fazlasını deneyimlemek için seyahatlerini yeniden planlamasına neden oluyor.

Her damak tadına uygun yemeklerin yapıldığı Türk mutfağında bazı lezzetler ön plana çıkıyor.

Bu yemeklerden en öne çıkan 10 tanesini sıralamamız gerekirse;

KEBAP

Listenin başında kebap diyerek başlayalım. Kebap Türkiye’nin ve Türk mutfağının temsilcisi diyebiliriz.

Adana, Şanlıurfa ve Mardin gibi doğu illerinde meşhur olan kebap, yanında soğanla servis edilir. Et olarak ise daha çok koyun ve dana eti kullanılmaktadır.

Biraz bilgi verelim; Osmanlı Mutfağında orman kebabı, çoban kebabı, çömlek kebabı, döner kebabı, Hacı Osman kebabı, süt kebabı, şiş kebabı, tas kebabı, kuşbaşı kebabı, kuyu kebabı, çıtır kebabı, pirzola kebabı, muhzir kebabı gibi kebaplar sayılmaktadır. kebap olarak.

MANTI

Mantıkla devam edelim. Çünkü mantı et sevmeyenlerin ilk tercihlerinden biridir. Mantının tadı ve kokusu bize geldi.

Türk mutfağında en bilinen türü Kayseri mantısıdır. Kayseri’ye gidip mantı yemeden dönerseniz pişman olursunuz.

Sinop, Trakya, Çorum ve Nevşehir gibi farklı yörelerde farklı pişirme teknikleri kullanılarak hazırlanan çeşitleri de meşhurdur.

LAHMACUN

Kıyma, yeşillik, limon ve baharatlarla servis edilen lahmacun, Türk mutfağının en sevilenidir.

Türk pizzası olarak da tanımlanan lahmacunun adresi Gaziantep ve Şanlıurfa olarak öne çıkıyor.

Ayrıca lahmacun pide olarak da anılmakta ve yurt dışında birçok restoranda servis edilmektedir.

BAKLAVA

Her zaman akşam yemeğine gideriz. Gelelim tatlılara. Örneğin baklava. Baklava dünyaca ünlüdür. Turistlerin en sevdiği tatlılar arasında yer almaktadır.

Bu nedenle Yunanistan ile tatlı bir tartışmamız bile var. Ancak hiçbir mutfak Türk mutfağı kadar lezzetli baklava üretemez.

AB komitesi baklavanın Türk mutfağına özgü bir lezzet olduğunu tescilledi.

Gaziantep’te üretilen fıstıklı baklavanın bu kadar ünlü olmasında kullanılan fıstık çeşidinin yanı sıra kıvamıyla fark yaratan özel şerbetinin de etkisi var.

KÖFTE

Kebap kadar sevilen köfte de Türk mutfağının en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor.

Diğer kebap çeşitleri gibi yeşillik, pilav ve pide ile servis edilen köfte, yabancı ülkelerdeki lokantalarda “Türk köftesi” adı altında sunuluyor.

En meşhur köftelerin başında İzmir köftesi, Tekirdağ köftesi ve Trabzon Akçaabat gelmektedir.

Zeytinyağlı sarma

Mantıdan sonra et tercih etmeyenlerin tercihi ise zeytinyağlı dürüm. Her yörede yapılan zeytinyağına sarılarak farklı sunumlarla servis edilir.

Osmanlı’dan günümüze kalan zeytinyağı dürümü, günümüzde de Ege Bölgesi ile özdeşleşmiştir.

İSKENDER

İskender, Bursa’ya gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken bir lezzettir. İskender, üzerine tereyağ, domates sosu, yanında yoğurt ve altında yağlı pide modülleri ile servis edilir.

İskender, yapımında kullanılan etin elde edildiği hayvanların yetiştirilmesinden tabakta sunumuna kadar özenle hazırlanmış bir yemektir.

KURU FASULYE

Osmanlı döneminden bu zamana kadar tüketilen kuru fasulye birden fazla farklı teknikle yapılabilmektedir.

Sucuk ile yapıldığında damakta ayrı bir tat bırakmaktadır. Kuru fasulye fırında güveçte pişirildiğinde damakta unutulmaz bir tat bırakır.

ÇİĞ KÖFTE

Etli veya etsiz yapılan çiğ köfte, bulgurun baharatlarla özel bir tepside yoğrulmasıyla elde edilir. Yöresel lezzetleri sevenler çok.

Çiğ köfte için ülkemizde tescilli iki şehir var;

– Adıyaman çiğ köfte (Adıyaman)

– Şanlıurfa çiğ köfte (Şanlıurfa)

perde pirinç

İçi ve hamurun içi pilavla servis edilen perde pilavının özelliği, pirinçle kaplanan hamur tabakasının perde gibi düz olmasından gelir.

Sirt, ülkemizde perde pilavının en iyi yapıldığı yer olarak gösteriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu